Bra att veta

Förenade Arabemiraten, och framförallt Dubai, är väldigt tolerant och kan kännas västerländskt, men man ska komma ihåg att det är ett muslimskt land och det är vissa faktorer som man som besökare bör ta hänsyn till. Media blåser ofta upp traditionella seder och bruk till något sensationellt och märkligt men grundpelaren för livet i FAE är respekt. Med den rätta inställningen när det gäller etikett, klädkod och uppförande, kan turister njuta av alla underbara saker som landet har att erbjuda utan att riskera att förorätta någon eller bryta mot lagen.

Som svensk medborgare behöver man inte visum och åker du på annat pass ordnar du enkelt visum på plats när du landat. Observera att ditt pass måste ha minst sex månaders giltighet efter inresedatum. Kontrollera därför utgångsdatumet för ditt pass i god tid innan resan. Inga temporära pass (så kallade rosa pass) är tillåtna.

I UAE består invånarna av 92 % invandrare från jordens alla hörn och medelåldern ligger på unga 33,5 år. Det innebär att alla talar andraspråket i landet, engelska.

Dubai och Abu Dhabi är liberala och kvinnor förväntas inte täcka sig men det handlar samtidigt om att respektera landets kultur. Vanliga sommarkläder fungerar bra men klä dig konservativt på publika platser och vid statliga byggnader.  Det innebär att du inte bör visa en djup urringning, inte bära kortkort och ha en scarf med dig så att du har möjlighet att täcka axlarna (och skydda mot den generösa AC). På barer och platser där det serveras alkohol, på hotell och på stranden, är det friare klädsel.

Bikinis är helt okej för poolen eller stranden. Det är inte acceptabelt för kvinnor att gå topless. Shorts och t-shirt funkar fint om du inte ska till en bar eller restaurang som har en klädkod.

När man besöker en moské ska man bära långa, löst sittande byxor (ej trekvarts), täcka armarna samt bära en scarfs runt huvudet. Det är bäst att undvika vita kläder vilka kan uppfattas som transparanta. Gör du inte detta kommer du att nekas inträde.