Ramadan Kareem!

CTC Ramadan Kareem 2015

Ramadan 2015 har officiellt startat i UAE. Från idag (18/6)  till ca 17/7 kommer det att vara fastemånad i hela landet, även kallat Holy Month av de lokala. Ramadan är en speciell tid i muslimska länder, och även i UAE. Det är mycket fokus på kultur och familjeliv, och det är även viktigt att tänka på ett antal särskilda regler när man vistas i landet denna period. Clever Travel har inga grupper i landet i dagsläget, mestadels eftersom det är sommar och väldigt varmt här nere (runt 40 grader). Värmen påverkar också naturligtvis de fastande muslimerna, eftersom de inte får äta eller dricka någonting mellan sunrise och sunset. Alkohol serveras inte förrän efter kl 19 (inklusive på hotellen) och många restauranger och caféer har också stängt under dagtid denna period. Det är heller ingen entertainment ute på ökencamperna, och flertalet barer och nattklubbar väljer att ha helt stängt (eller renovera) under denna månad, då ingen hög musik är tillåten in public. Det är heller inte tillåtet att äta och dricka offentligt- även för icke-muslimer, vilket är viktigt att tänka på för eventuella genomresande skandinaver.

De fastande bryter sin fasta med frukost, s.k Iftar när solen gått ner. Under denna tid serveras storskaliga bufféer på alla hotellen, och många har även speciella Ramadantält (med aircondition) där familjerna, och även västerlänningar, samlas för att bryta fastan, äta och umgås långt in på småtimmarna. Trots alla bestämmelser avs mat & dryck så är det en speciell upplevelse att se Ramadan i UAE – vi rekommenderar absolut att ta del av det stora kulturella utbudet i landet denna period om ni har möjlighet!

Alla som jobbar på företag i UAE har också enligt lag 2 timmars kortare arbetsdag denna månad, även för de som inte fastar. Det är ofta rätt svårt att få till möten och studiebesök under denna månad, då många lokala muslimer är väldigt trötta på dagarna av att inte äta och dricka, och vara uppe länge på nätterna.

Ramadan avslutas med en public holiday, Eid Al Fitr, som beräknas infalla ca 17-20/7 2015, beroende på nymånen. Den är lika stor som vår julhelg i Norden och alla muslimer ger presenter och nya kläder till barn och släktingar under denna högtid.

The National hade idag en väldigt bra ”Do and Don’t- guide” över Ramadans olika regler. Se här för hela artikeln.

Se även Clever Travel Ramadan info här

Ramadan Kareem till alla våra kunder önskar vi på Clever Travel Consulting!