Dubai Område nr 4- Dubai Downtown/Burj Khalifa och Business Bay

Vår bloggserie om områden i Dubai har nu kommit till området runt Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Området här kallas ofta för downtown Dubai. Det är ett intensivt område med sevärdheter, restauranger och shopping för både turister och residents i UAE. Några självklara höjdpunkter i detta område är Dubai Mall med Dubai akvarium, Burj Khalifa observation decks, Dubai Fountain och Sheikh Mohammed Boulevard (tidigare Emaar Boulevard).

Dubai downtown Clever Travel008 (2)

052 (2) Dubai Mall

Runt Burj Khalifa och Dubai Mall ligger Business Bay, ett område med skyskrapor mestadels för kontor/offices och en del affärshotell. Business Bay har flertalet skyskrapor under construction, många med mycket avancerad design och arkitektur. Området är därför populärt för olika studiebesök inom bygg, arkitektur och fastigheter.  Här ska det bli kanaler och ny marina, ett gigantiskt projekt för sammankoppling med Dubai Creek (canal project, som ska vara klart 2020).

Business Bay cheeseCanal project vision

Skrapa i Business Bay och Canal Project vision

Området runt Dubai Mall och fontänen är väldigt populärt speciellt på kvällstid och helger fred/lördag, då det kan vara oerhört mycket folk och även rätt intensiv trafik. Boende i Dubai umgås inne på shopping malls speciellt under de varmare månaderna, och det är alltid mycket folk på olika temaparker, bio och restauranger inne i detta komplex. Dubai Mall har också ingången till Burj Khalifa observation decks, At the Top på 124e och At the top SKY på 145e våningen. Dessa utsiktsplattformar är väldigt populära och kräver tidsbokade biljetter i förväg. Tiderna släpps 30 dagar innan och tider runt solnedgången är generellt lite dyrare än andra tidpunkter. Logistiken runt Burj Khalifa är stundtals ganska jobbig och även tidskrävande, speciellt för grupper med bussar till och från Dubai Mall. Numera brukar vi säga att ett besök här behöver ca 2h i programmet inkl väntetider till tornets hissar både på upp och nervägen efter insläppet och besöket.

Atthetop SKYjpg Burj Khalifa At the topFoto: Burj Khalifa.ae


Sheikh Mohammed bin Rashid -Boulevarden är en gata runt Burj Khalifa skrapan och det som kallas ”old town” (inte pga byggnadsår, ca 2006, men p.g.a den äldre typen av arkitektur på husen. Här finns flertalet trevliga restauranger, promenadstråk med fin utsikt (de flesta utan alkohol), caféer och även ingång till gallerian Souk Al Bahar, som dessutom har flera trevliga restauranger för grupper. Vi rekommenderar speciellt Kharma Kafe, Rivington Grill och Mango Thai samt den libanesiska Abdel Wahab. Alla restauranger har utsikt över Dubai Fountain med sitt vattenspel.

008 (2)Dubai Fountain 1Källa: Amusingplanet.com

Fontänen är en av Dubais populäraste attraktioner, helt suveränt fin- och helt gratis. Det är världens högsta vattenfontän (högre än Bellagio i Vegas- med vattenstrålar upp mot 150m) och den spelar några minuter varje hel och halvtimme från kl 18-23 samt även ett par shower på e.m varje dag, till både västerländsk och arabisk musik. Allra mest fantastisk är fontänen på tidig kväll runt solnedgången. Vattenspelet ses även med fördel från skybaren Neos i Address Hotell mitt emot Burj Khalifa. Fontänen är ett måste i Dubai!

I området runt downtown och Business Bay finns flera bra hotell för grupper, bl.a nyöppnade Taj Dubai (rekommenderas, väldigt fina rum vissa med utsikt över Burj Khalifa!), Oberoi (inkl. populära baren Iris Lounge) och JW Marriott Marquis, världens idag högsta hotell med över 1600 rum, bra steakhouse restaurang och en fin skybar på 71+72a våningen.  The Address hotell har också mycket fina affärshotell för de med lite högre budget. Vida Hotels på boulevarden har fantastiskt läge med gångavstånd till Dubai Mall och fontänen, men ligger även de på en lite högre budget.

Grosvenor House lobby JW Marriott Marquis 2

Lobbyn på Taj Dubai och JW Marriott Marquis hotelltorn.

Det här området passar grupper som vill vara mitt i smeten, ha nära till det bästa av shopping och restauranger, och även se/ha studiebesök på /runt fina skyskrapor och byggnader. Det är dock ca 20 min med taxi till public beach, men vissa av hotellen brukar ibland ha shuttle buses till stranden för sina gäster.