Dubai område nr 2- Deira, Bur Dubai och Karama

I vår serie om olika områden i Dubai har vi nu kommit till de äldre delarna av Dubai, närmare bestämt Deira, Bur Dubai och Karama. Deira är äldst och ligger närmast flygplatsen samt Dubai Creek så vi börjar med denna stadsdel. Deira är ett fascinerande myller av små gator, marknadsplatser, abrabåtar, lukter , trängsel och dofter. Och trafik. Väldigt mycket trafik. Alla dagar. Trafiken är tyvärr en stor nackdel för de som väljer att bo i detta område. Men det finns också områden väl värt att besöka för grupper. Som souken till exempel. De mest kända soukdelarna (marknaden på arabiska) i Deira  är kryddsouken och guldsouken. Kryddsouken är ett fåtal väldoftande gator med försäljning av olika kryddor, som dock i ärlighetens namn oftast kan köpas till bättre priser på en supermarket (såsom saffran från Iran). På guldsouken säljs tonvis av guld i olika storstilade utformningar på några få gator hela året runt (en av de högsta försäljningarna i regionen trots att UAE inte har egna guldfyndigheter). Affärerna är utomhus men under trätak som skyddar mot solen och hettan. Guldet säljs enligt dagspris (värt att kolla upp vad det ligger på innan inköpen!) och vikt. Det går att pruta på delen av priset som är tillverkningspris, dvs. priset som läggs på vikten x dagspriset. Pruta ordentligt! Det kommer MYCKET turister till detta område (alla bussturer från olika arrangörer går hit) och försäljarna ger sina priser därefter. Clever Travel brukar inkludera en promenad genom detta områden när vi guidar i Dubai men rekommendera att shoppingen sker på egen hand.

IMGP5547spice_souk_in_Deira_Dubai_2014

En av de bästa delarna med Deira är abrabåtarna över Dubai Creek. Båtarna är små träbåtar som går över floden och kostar 1 AED per väg per person (inkl väntan till båten är full) ,alt 20 AED för hyra av en båt en väg. Det är lite surrealistiskt att åka de små dieseldrivna båtarna över creeken och se alla arbetare som korsar den för sina dagliga ärenden från Bur Dubai  (mycket också pga den nämnda hemska trafiken i Deira) och samtidigt se de höga skyskraporna på Dubais skyline samtidigt. Abrorna är oftast inkluderade i olika cityturer för grupper.

Creek Dubai Clever Travel Consulting

Runt Deira finns även några trevliga promenadområden med kitschiga småbutiker och lokala restauranger, såsom Al Rigga Street och Muraqqabat square och runt Baniyas Square. Deira Creekside är även startplats för middagsbåten Bateaux Dubai, som vi ofta rekommenderar till våra grupper. Det finns även väldigt trevliga restauranger på Dubai Creek Golf Club (möjlighet till större arrangemang utomhus för grupper) och runt Park Hyatt hotell, som ligger på en liten egen halvö ut i Dubai Creek. Boardwalk restaurang och Cielo Skybar är mycket trevliga för grupper exempelvis.

Cielo skybarboardwalk

Hotell i Deira som vi rekommenderar är bara ett fåtal, mestadels p.g.a att trafiken är så hemsk och det tar en bra stund att ta sig till och från de andra områden som våra grupper vanligtvis vill besöka. Men Crowne Plaza Deira (nära metron och bron över till Bur Dubai) håller bra klass, har bra value och trevlig service utan att ligga i det värsta trafikgyttret. Även Sheraton Dubai Creek och Radisson Blu Dubai Creek är bra alternativ för grupper som vill bo i detta område.

På andra sidan broarna från Deira ligger Bur Dubai. Det är en större stadsdel och innehåller även Karama, stadsdelen som är mest känd för sin piratkopieshopping. Bur Dubai sträcker sig mot Sheikh Zayed Road och World Trade Centre. Här ligger textilsouken med shopping i form av tyger och skräddare med möjlighet att sy upp olika plagg i bra kvalitet. Här finns även mycket souvenirshopping och en av de mest populära promenadstråken under vintern, längs med Dubai Creekside på Al Seef Road.

003 004

Bur Dubai har även en än de äldsta moskeerna i Dubai (ej tillgängligt för icke muslimer) samt det fina Dubai Museum. Museumet innehåller flera fina utställningar om Dubais utveckling före och efter oljan hittades, och även påkostade utställningar om öknen, naturen, och tidigare sysselsättningar som pärlfiske och handel av olika områden. Museumet rekommenderas varmt, däremot rekommenderar vi inte att åka hit i stor grupp som de flesta tour operators gör. P.g.a trafiken i området, trängseln och människors olika nivå av intresse inne på museumet, så tar ofta museumet väldigt lång tid i anspråk under en halvdag av sightseeing. Vi rekommenderar istället deltagarna att åka hit på egen hand, alt dela upp sightseeing i två halvdagar om det finns mer tid (en för nya Dubai och en för äldre Dubai inkl museumet).

En väldigt mysig del av Bur Dubai är Bastakiya, ett kulturbevarat område närmast creeken och textilsouken. Här kan ni vandra på smala gränder mellan hus som är byggda såsom de gjordes när området befolkades från öknen, av bedouinerna. Här finns gamla windtowers, barjeels, som var den första typen av luftkonditionering i denna region. Här finns även flera mysiga cafeer, konstgallerier och ibland ordnas festivaler och marknader i gränderna. I Bastakiya ligger även Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) som anordnar mycket trevliga aktiviteter för grupper, såsom emiratisk frukost och lunch med Emiratier som pratar om kulturen och svarar på frågor, samt även guidade vandringar i området.

Bastakiya

När det gäller hotell i Bur Dubai så rekommenderar vi återigen bara ett fåtal, även här på grund av trafikens intensitet i området. För grupper med lägre budget är Arabian Park (i al jaddaf) ett bra value for money alternativ. Inne i Bur Dubai är Four Points Sheraton Downtown och Arabian Courtyard bredvid museumet bra och prisvärda alternativ. För lite högre standard rekommenderar vi Grand Hyatt, Raffles och nyöppnade Hyatt Regency Dubai Creek i Healthcare city (en stadsdel som även passar för studiebesök för läkemedels eller sjukvårdsrelaterade företag).

Karama är en del av Bur Dubai, som ligger runt centrala postkontoret i Dubai. Här finns allt mellan himmel och jord att handla, om än inte i helt äkta skick. Pruta ordentligt, och gå in i flera affärer för att jämföra utbud och priser innan ni handlar i detta område. Försäljarna frågar ofta på gatan om ni vill följa med till deras speciella affär. Det är ofarligt, men tänk dock på att handla piratkopierade varor även kan medföra kontroller av bagage vid hemresa, beroende på inhandlad mängd.

Totalt sett är både Deira och Bur Dubai absolut trevliga områden att besöka, framförallt för att se kontrasterna mellan nya och gamla Dubai under en vistelse i staden. Se dock till att ta den väldigt intensiva trafiken i beaktande (praktiskt taget dygnet runt) och beräkna extra tid för besöken i dessa stadsdelar p.g.a detta. När vi beräknar gruppernas program så försöker vi alltid ta med logistiken i dessa områden och lägga besök här när trafiken är minst störande. Sightseeing på fredagar (helg i Dubai) är t. ex trafikmässigt rätt smidigt, men då är även souken stängd fram till eftermiddagen.