Nya datum för Dubai EXPO

Nu har datumen för Dubai EXPO bekräftats och vi ser framemot att välkomna era kunder från 1 oktober 2021 till 31 mars 2022. Vi är säkra på att det kommer bli en ännu större och bättre världsutställning nästa år!

Vi planerar nu för fullt våra nya prisvärda paket för grupper och företag, vi återkommer snart med dessa.

Här kan du läsa det senaste om Dubai EXPO.

Uppdatering gällande EXPO 2020

Vi håller våra kunder uppdaterade angående EXPO 2020 – vi återkommer med paket och priser så snart vi har nya besked och bekräftade datum.

expo2020dubai.com finner ni alltid den senaste information.

Uppdatering gällande COVID-19 och situationen i UAE

Abu Dhabi april 2020

Precis som de flesta i rese- och eventbranschen så är Clever Travel också drabbat av den nuvarande situationen.

UAE har för närvarande totalt flygstopp av alla passagerarflyg. Inga turister kan komma in till UAE, varken på visa on arrival (som är vanligast vid resor från Norden) eller med annat visum. Det går heller inga flyg till Sverige i dagsläget, Emirates har stoppat alla flygningar från Dubai till Stockholm t.o.m 30/6 2020.

Detta är för att stävja den lokala spridningen av viruset. Vi har också flertalet restriktioner inom UAE och från nu i april generellt utegångsförbud förutom att handla mat och nödvändig medicin vid behov.

Vi jobbar fortfarande, och har också hanterat flertalet avbokningar för grupper under våren. Vi är så flexibla vi kan vara med dessa avbokningar enligt de lokala reserestriktionerna i UAE och från UD i Sverige. Vi har återbetalat så mycket vi kunnat efter förhandlingar med hotell och partners för dessa berörda grupper. Vi ser det som att det är det minsta vi kan göra när alla i branschen kämpar tillsammans.

Vi är väldigt ledsna att se hur denna situation påverkar hela branschen, och våra tankar (bortsett från de som insjuknat) går speciellt till alla våra kunder och lokala partners som  i vissa fall verkligen får kämpa med att hålla sig över vattenytan efter effekterna av COVID-19. Vi hoppas och tror att det kommer bli bättre under kommande månader, och ser fram emot att få välkomna nya grupper till Dubai och UAE när alla restriktioner lagt sig och viruset är under kontroll. Till dess uppmanar vi att följa lokala myndigheters uppmaningar och/eller restriktioner, så vi alla snart kan få vara ute och resa igen. Kanske det blir på ett nytt sätt eller med nya värderingar vi reser, men vi kommer finnas här och fortsätta rekommendera vårt härliga Dubai, Abu Dhabi och hela UAE även när detta är över. 

Avseende grupper som är bokade för hösten 2020: I dagsläget är hotellen och lokala partners flexibla med avbokningar och återbetalningar för grupper fram till sommaren (maj/juni 2020). För grupper efter sommaren avvaktar både hotell och andra lokala partners de lokala reserestriktionerna. Om du/ni har grupper bokade under hösten så råder vi er i dagsläget till att avvakta situationen till närmare sommaren. Vid avbokning under våren för höstens grupper kommer de flesta hotellen inte göra några återbetalningar på redan gjorda depositioner, tills det möjligen finns någon typ av reserestriktion som sträcker sig även efter sommaren. Vi finns här för att hjälpa till även för dessa grupper, och svarar gärna ärligt och rakt på era frågor även för denna period. Kontakta oss per mail om ni undrar något för höstens grupper.

Varma Hälsningar

Linda Jacobsson Asting

Ägare Clever Travel Consulting

Dubai område nr 5- Al Sufouh/Jumeirah/Palm Jumeirah

Nu har vi kommit fram till det näst sista området i Dubai- nämligen Al Sufouh/Jumeirah och palmen. Detta område täcker in en stor del av det moderna Dubai, och är också mycket populärt både för turister och boende i Dubai.

Vi börjar med Jumeirah- här avser vi områdena längs Jumeirah beach Road, som mestadels består av villaområden och även några områden med fin strandpromenad. Det har nyligen anlagts en fin gång eller cykelväg längs med Jumeirah Beach, hela vägen från Dubai marine beach resort i början av Jumeirah road (nära Jumierah moskén, den mest kända moskén i Dubai som är tillgänglig för icke-muslimer), till Burj Al Arab/seglarhotellet i slutet. Den är 14 km lång, och passerar det nu färdiga området Kite Beach. Jumeirah Beach park, den tidigare stora public beachdelen med dagsentré  är stängt åtminstone ett par år framöver (2015) under byggandet av Dubai canal project. Så nu är Kite beach det mest populära området för public beach, om man inte bor på beach hotellen.  Här har det nu blivit väldigt fint, med flera trevliga lunchställen och fin promenad längs stranden.

Jumeirah-Mosque Dubai kite beach rest Kite beach jogging

Jumeirah är det mest lokala området i Dubai, här bor många Emiratier och det finns många lokala restauranger längs med Jumeirah beach, där locals sitter och röker shisha och umgås.

chaletjumeirah_innerbig jumeirah road

Närmare Al Sufouh Road passerar vi komplexet Madinat Jumeirah och Burj Al Arab. Madinat består av 3 hotell, Al Qasr, Mina Salam och villorna Dar Al Masyaf nere vid vattnet, och även gallerian Souq Madinat. Madinat är ett fantastiskt komplex, inte bara för hotellen men även för alla restauranger och barer som ligger vid den anlagda kanalen. Nästan alla restauranger nere vid vattnet serverar även alkohol. Vi rekommenderar ofta middagsbuffé på Arboretum i Al Qasr till våra grupper, de har dessutom en fantastisk Friday brunch! Madinat har även ett par nattklubbar  (t ex Pacha) och bra tillgång till taxis hela nätterna. Burj Al Arab som ligger bredvid är en av Dubais största landmarks. Placerat på en egen halvö, med strikt security och en suveränt fin design (som en arabisk dhowbåt), så är detta världens enda ”7 star hotell” (inte officiellt men enligt hotellets egen marknadsföring). Det går inte att komma in på hotellet om du inte bor där, eller har bokat en måltid på någon av restaurangerna. Afternoon tea uppe i Sky Baren är väldigt populärt, där har vi haft flertalet av våra grupper. Men det kostar också, numera närmare 600 AED per person inkl ett glas champagne. Det finns även flera andra restauranger på hotellet som passar för grupper.

hotellforslag MadinatBrunch Al Qasr 2 Brunch Madinat Al Qasr 1 Brunch Madinat

Framför BAA ligger Jumeirah Beach Hotell, populärt med familjer och konferensgrupper pga deras fina event faciliteter. Här är även vattenparken Wild Wadi, som man har fri access till om man bor på något av Jumeirahhotellen (Madinat, BAA, Jum Beach Hotel och även Emirates Towers i stan samt Zabeel zaray på palmen). Det går även att köpa dagsbiljetter till parken utan att bo på hotellen.

Palm Jumeirah är också ett av Dubais största landmarks på senare år. Världens största man made island är nästan helt färdigbyggd, och har både lägenheter (på stammen, the trunk) och flashiga villor i gammal arabisk design (med wind towers ute på palmbladen, fronds). Här finns också några av de bästa incentivehotellen i Dubai. Våra favoriter är Fairmont the Palm och Atlantis the Palm, samt även Sofitel the Palm. Inte billiga hotell under högsäsongen, men med mycket fina faciliteter, restauranger och unika event venues för grupper, speciellt lämpliga för större sådana. Atlantis gäster har även access till Aquaventure water park, den största i Dubai. Även här går det att köpa dagsbiljetter för grupper även om ni inte bor på hotellet.

Palm JumeirahFairmont palm beachAquaventureAtlantis Dubai

Avs restauranger för grupper så rek vi Saffron och Kaleidoscope samt Seafire Steakhouse på Atlantis, brasilianska Frevo på Fairmont och 101 på One & Only the Palm. Palmen har även ett antal bra restauranger utanför hotellen som passar för luncher eller bbq för grupper, t ex Solis och West 14th steakhouse. Det tar ca 15-20 min med taxis från palmen till Dubai marina, ca 30 min till Dubai mall och ca 45 min ner till Dubai creek från detta området, det är ca 45-60 min från flygplatsen beroende på trafik. Palmen passar bäst för incentivegrupper eller grupper med behov av större eventlokaler och med högre budget för boendet.

Solis palmen

Dubai Område nr 4- Dubai Downtown/Burj Khalifa och Business Bay

Vår bloggserie om områden i Dubai har nu kommit till området runt Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Området här kallas ofta för downtown Dubai. Det är ett intensivt område med sevärdheter, restauranger och shopping för både turister och residents i UAE. Några självklara höjdpunkter i detta område är Dubai Mall med Dubai akvarium, Burj Khalifa observation decks, Dubai Fountain och Sheikh Mohammed Boulevard (tidigare Emaar Boulevard).

Dubai downtown Clever Travel008 (2)

052 (2) Dubai Mall

Runt Burj Khalifa och Dubai Mall ligger Business Bay, ett område med skyskrapor mestadels för kontor/offices och en del affärshotell. Business Bay har flertalet skyskrapor under construction, många med mycket avancerad design och arkitektur. Området är därför populärt för olika studiebesök inom bygg, arkitektur och fastigheter.  Här ska det bli kanaler och ny marina, ett gigantiskt projekt för sammankoppling med Dubai Creek (canal project, som ska vara klart 2020).

Business Bay cheeseCanal project vision

Skrapa i Business Bay och Canal Project vision

Området runt Dubai Mall och fontänen är väldigt populärt speciellt på kvällstid och helger fred/lördag, då det kan vara oerhört mycket folk och även rätt intensiv trafik. Boende i Dubai umgås inne på shopping malls speciellt under de varmare månaderna, och det är alltid mycket folk på olika temaparker, bio och restauranger inne i detta komplex. Dubai Mall har också ingången till Burj Khalifa observation decks, At the Top på 124e och At the top SKY på 145e våningen. Dessa utsiktsplattformar är väldigt populära och kräver tidsbokade biljetter i förväg. Tiderna släpps 30 dagar innan och tider runt solnedgången är generellt lite dyrare än andra tidpunkter. Logistiken runt Burj Khalifa är stundtals ganska jobbig och även tidskrävande, speciellt för grupper med bussar till och från Dubai Mall. Numera brukar vi säga att ett besök här behöver ca 2h i programmet inkl väntetider till tornets hissar både på upp och nervägen efter insläppet och besöket.

Atthetop SKYjpg Burj Khalifa At the topFoto: Burj Khalifa.ae


Sheikh Mohammed bin Rashid -Boulevarden är en gata runt Burj Khalifa skrapan och det som kallas ”old town” (inte pga byggnadsår, ca 2006, men p.g.a den äldre typen av arkitektur på husen. Här finns flertalet trevliga restauranger, promenadstråk med fin utsikt (de flesta utan alkohol), caféer och även ingång till gallerian Souk Al Bahar, som dessutom har flera trevliga restauranger för grupper. Vi rekommenderar speciellt Kharma Kafe, Rivington Grill och Mango Thai samt den libanesiska Abdel Wahab. Alla restauranger har utsikt över Dubai Fountain med sitt vattenspel.

008 (2)Dubai Fountain 1Källa: Amusingplanet.com

Fontänen är en av Dubais populäraste attraktioner, helt suveränt fin- och helt gratis. Det är världens högsta vattenfontän (högre än Bellagio i Vegas- med vattenstrålar upp mot 150m) och den spelar några minuter varje hel och halvtimme från kl 18-23 samt även ett par shower på e.m varje dag, till både västerländsk och arabisk musik. Allra mest fantastisk är fontänen på tidig kväll runt solnedgången. Vattenspelet ses även med fördel från skybaren Neos i Address Hotell mitt emot Burj Khalifa. Fontänen är ett måste i Dubai!

I området runt downtown och Business Bay finns flera bra hotell för grupper, bl.a nyöppnade Taj Dubai (rekommenderas, väldigt fina rum vissa med utsikt över Burj Khalifa!), Oberoi (inkl. populära baren Iris Lounge) och JW Marriott Marquis, världens idag högsta hotell med över 1600 rum, bra steakhouse restaurang och en fin skybar på 71+72a våningen.  The Address hotell har också mycket fina affärshotell för de med lite högre budget. Vida Hotels på boulevarden har fantastiskt läge med gångavstånd till Dubai Mall och fontänen, men ligger även de på en lite högre budget.

Grosvenor House lobby JW Marriott Marquis 2

Lobbyn på Taj Dubai och JW Marriott Marquis hotelltorn.

Det här området passar grupper som vill vara mitt i smeten, ha nära till det bästa av shopping och restauranger, och även se/ha studiebesök på /runt fina skyskrapor och byggnader. Det är dock ca 20 min med taxi till public beach, men vissa av hotellen brukar ibland ha shuttle buses till stranden för sina gäster.

Dubai område nr 3- Sheikh Zayed Road/World Trade Centre + DIFC

I vår bloggserie om områden i Dubai har nu turen kommit till  stadsdelen runt Sheikh Zayed Road och World Trade Centre, ofta kallad Financial Centre eller Business Centre i Dubai. Sheikh Zayed Road är huvudvägen som går genom hela staden från Garhoudbron ut mot Abu Dhabi, huvudstaden. Här är det mestadels affärshotell och stora kontorskomplex. Här ligger även finansområdet Dubai International Financial Centre, DIFC, som är centrum för många banker, försäkrings och tradinginstitut – och även sätet för Dubai Stock Exchange, börsen. World Trade Centre är det stora events centrumet i staden, här hålls de flesta stora mässor och kongresserna, samt flertalet konserter i Dubai. Här går det även att hyra events lokaler för större events och utställningar/exhibitions. För en lista på events på DWTC som det kallas se denna länk

World-Trade-Centre-in-Dubai SHZRD traffic

Längs med Sheikh Zayed Road och DIFC ligger flera utmärkta hotell som passar för grupper, speciellt om deltagarna ska närvara på någon av mässorna, alternativt ha möten och studiebesök runt World Trade Centre, DIFC eller i närliggande Bur Dubai. Det tar ca 10-15 min från flygplatsen till DWTC, och ca 15-20 min till public beach med taxi.  Några hotell som vi rekommenderar för grupper  i detta område är Fairmont Dubai, Conrad Dubai, Sheraton Grand Hotel, Jumeirah Emirates Towers, och Ritz Carlton DIFC, samt Novotel och Ibis World Trade Centre i mellanklassen. Även Four Points Sheraton Sheikh Zayed Road har bra value och läge. Dessa hotell har dock ofta klart högre priser och högre beläggning under pågående större mässor, vilket kan vara bra att kolla upp innan en förfrågan görs. De flesta av dessa hotell har även fina konferensfaciliteter.

Fairmont Conrad jumeirah-emirates-towers-exterior-image-hero

Trafiken runt detta område kan också vara väldigt hektisk, speciellt på morgonen och kvällen. Hotellen längs Sheikh Zayed Road ligger på mindre sideroads som ofta har trafik bara i en riktning, och access/exit till/från till hotellen kan vara lite komplicerat vissa tidpunkter på dagarna. Det finns gångbroar över till metron och till DWTC från andra sidan vägen där de flesta hotellen ligger. Det pågår även en del större vägarbeten ( t.e x för Dubai Canal project) på motorvägen, som gör access till detta område något svårare just nu (från sommar 2015).

DIFC, speciellt delen som heter Gate Village, är ett trevligt område som även innehåller flertalet mycket bra restauranger. Några vi rekommenderar för grupper är t.ex Gaucho, Wheelers of St James (by Marco Pierre White) och Zuma. Även hotellen längs Sheikh Zayed Road har flertalet bra restauranger och barer/klubbar för grupper, t ex Cavalli Club, Cirque du Soir och Exchange Grill på Fairmont, Noodle House och Al Nafoorah på Emirates Towers, och vinbaren Cave på Conrad Dubai, som även anordnar vinprovningar för mindre grupper.

DIFC Gate

 

 

Dubai område nr 2- Deira, Bur Dubai och Karama

I vår serie om olika områden i Dubai har vi nu kommit till de äldre delarna av Dubai, närmare bestämt Deira, Bur Dubai och Karama. Deira är äldst och ligger närmast flygplatsen samt Dubai Creek så vi börjar med denna stadsdel. Deira är ett fascinerande myller av små gator, marknadsplatser, abrabåtar, lukter , trängsel och dofter. Och trafik. Väldigt mycket trafik. Alla dagar. Trafiken är tyvärr en stor nackdel för de som väljer att bo i detta område. Men det finns också områden väl värt att besöka för grupper. Som souken till exempel. De mest kända soukdelarna (marknaden på arabiska) i Deira  är kryddsouken och guldsouken. Kryddsouken är ett fåtal väldoftande gator med försäljning av olika kryddor, som dock i ärlighetens namn oftast kan köpas till bättre priser på en supermarket (såsom saffran från Iran). På guldsouken säljs tonvis av guld i olika storstilade utformningar på några få gator hela året runt (en av de högsta försäljningarna i regionen trots att UAE inte har egna guldfyndigheter). Affärerna är utomhus men under trätak som skyddar mot solen och hettan. Guldet säljs enligt dagspris (värt att kolla upp vad det ligger på innan inköpen!) och vikt. Det går att pruta på delen av priset som är tillverkningspris, dvs. priset som läggs på vikten x dagspriset. Pruta ordentligt! Det kommer MYCKET turister till detta område (alla bussturer från olika arrangörer går hit) och försäljarna ger sina priser därefter. Clever Travel brukar inkludera en promenad genom detta områden när vi guidar i Dubai men rekommendera att shoppingen sker på egen hand.

IMGP5547spice_souk_in_Deira_Dubai_2014

En av de bästa delarna med Deira är abrabåtarna över Dubai Creek. Båtarna är små träbåtar som går över floden och kostar 1 AED per väg per person (inkl väntan till båten är full) ,alt 20 AED för hyra av en båt en väg. Det är lite surrealistiskt att åka de små dieseldrivna båtarna över creeken och se alla arbetare som korsar den för sina dagliga ärenden från Bur Dubai  (mycket också pga den nämnda hemska trafiken i Deira) och samtidigt se de höga skyskraporna på Dubais skyline samtidigt. Abrorna är oftast inkluderade i olika cityturer för grupper.

Creek Dubai Clever Travel Consulting

Runt Deira finns även några trevliga promenadområden med kitschiga småbutiker och lokala restauranger, såsom Al Rigga Street och Muraqqabat square och runt Baniyas Square. Deira Creekside är även startplats för middagsbåten Bateaux Dubai, som vi ofta rekommenderar till våra grupper. Det finns även väldigt trevliga restauranger på Dubai Creek Golf Club (möjlighet till större arrangemang utomhus för grupper) och runt Park Hyatt hotell, som ligger på en liten egen halvö ut i Dubai Creek. Boardwalk restaurang och Cielo Skybar är mycket trevliga för grupper exempelvis.

Cielo skybarboardwalk

Hotell i Deira som vi rekommenderar är bara ett fåtal, mestadels p.g.a att trafiken är så hemsk och det tar en bra stund att ta sig till och från de andra områden som våra grupper vanligtvis vill besöka. Men Crowne Plaza Deira (nära metron och bron över till Bur Dubai) håller bra klass, har bra value och trevlig service utan att ligga i det värsta trafikgyttret. Även Sheraton Dubai Creek och Radisson Blu Dubai Creek är bra alternativ för grupper som vill bo i detta område.

På andra sidan broarna från Deira ligger Bur Dubai. Det är en större stadsdel och innehåller även Karama, stadsdelen som är mest känd för sin piratkopieshopping. Bur Dubai sträcker sig mot Sheikh Zayed Road och World Trade Centre. Här ligger textilsouken med shopping i form av tyger och skräddare med möjlighet att sy upp olika plagg i bra kvalitet. Här finns även mycket souvenirshopping och en av de mest populära promenadstråken under vintern, längs med Dubai Creekside på Al Seef Road.

003 004

Bur Dubai har även en än de äldsta moskeerna i Dubai (ej tillgängligt för icke muslimer) samt det fina Dubai Museum. Museumet innehåller flera fina utställningar om Dubais utveckling före och efter oljan hittades, och även påkostade utställningar om öknen, naturen, och tidigare sysselsättningar som pärlfiske och handel av olika områden. Museumet rekommenderas varmt, däremot rekommenderar vi inte att åka hit i stor grupp som de flesta tour operators gör. P.g.a trafiken i området, trängseln och människors olika nivå av intresse inne på museumet, så tar ofta museumet väldigt lång tid i anspråk under en halvdag av sightseeing. Vi rekommenderar istället deltagarna att åka hit på egen hand, alt dela upp sightseeing i två halvdagar om det finns mer tid (en för nya Dubai och en för äldre Dubai inkl museumet).

En väldigt mysig del av Bur Dubai är Bastakiya, ett kulturbevarat område närmast creeken och textilsouken. Här kan ni vandra på smala gränder mellan hus som är byggda såsom de gjordes när området befolkades från öknen, av bedouinerna. Här finns gamla windtowers, barjeels, som var den första typen av luftkonditionering i denna region. Här finns även flera mysiga cafeer, konstgallerier och ibland ordnas festivaler och marknader i gränderna. I Bastakiya ligger även Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) som anordnar mycket trevliga aktiviteter för grupper, såsom emiratisk frukost och lunch med Emiratier som pratar om kulturen och svarar på frågor, samt även guidade vandringar i området.

Bastakiya

När det gäller hotell i Bur Dubai så rekommenderar vi återigen bara ett fåtal, även här på grund av trafikens intensitet i området. För grupper med lägre budget är Arabian Park (i al jaddaf) ett bra value for money alternativ. Inne i Bur Dubai är Four Points Sheraton Downtown och Arabian Courtyard bredvid museumet bra och prisvärda alternativ. För lite högre standard rekommenderar vi Grand Hyatt, Raffles och nyöppnade Hyatt Regency Dubai Creek i Healthcare city (en stadsdel som även passar för studiebesök för läkemedels eller sjukvårdsrelaterade företag).

Karama är en del av Bur Dubai, som ligger runt centrala postkontoret i Dubai. Här finns allt mellan himmel och jord att handla, om än inte i helt äkta skick. Pruta ordentligt, och gå in i flera affärer för att jämföra utbud och priser innan ni handlar i detta område. Försäljarna frågar ofta på gatan om ni vill följa med till deras speciella affär. Det är ofarligt, men tänk dock på att handla piratkopierade varor även kan medföra kontroller av bagage vid hemresa, beroende på inhandlad mängd.

Totalt sett är både Deira och Bur Dubai absolut trevliga områden att besöka, framförallt för att se kontrasterna mellan nya och gamla Dubai under en vistelse i staden. Se dock till att ta den väldigt intensiva trafiken i beaktande (praktiskt taget dygnet runt) och beräkna extra tid för besöken i dessa stadsdelar p.g.a detta. När vi beräknar gruppernas program så försöker vi alltid ta med logistiken i dessa områden och lägga besök här när trafiken är minst störande. Sightseeing på fredagar (helg i Dubai) är t. ex trafikmässigt rätt smidigt, men då är även souken stängd fram till eftermiddagen.

 

Områden i Dubai nr 1- Festival City

Vi kommer under sommaren att göra mer detaljerade inlägg om de olika stadsdelarna i Dubai och Abu Dhabi- för att underlätta valet av område för boende och aktiviteter för våra kommande grupper och kunder. I Dubai kommer vi dela in inläggen efter följande områden.

Festival City

Deira  + Bur Dubai och Karama

Sheikh Zayed Road/World Trade Centre + DIFC

Dubai Downtown/Burj Khalifa och Business Bay

Al Sufouh / Jumeirah /The Palm Jumeirah

Dubai Marina + Jumeirah Lakes Towers

Dubai område 1- Festival City

DFC, som Festival City oftast förkortas till ligger på Deira-sidan av Dubai Creek, bara ca 5-10 min från Dubai International flygplats. Området ligger nere vid creeken och har en egen fin marina med restauranger, samt även det stora Festival Centre Shopping Mall. Även Ikea och ACE ligger i detta område. Hotellmässigt är det Intercontinental och Crowne Plaza Festival City som båda ligger i direkt anslutning till shoppinggallerian och har fina faciliteter. Detta område inkluderar även Al Badia Golf Club, en fin 18-hålsbana som ligger bara några minuter från hotellen. Det är ett mycket trevligt område, och Festival City Mall är ett alldeles fullgott alternativ till både Dubai Mall och Mall of Emirates, med flertalet bra affärer- men mindre trängsel och besökare. Det finns ett stort biografkomplex i gallerian, och flertalet bra restauranger både för grupper och individuella resenärer. Båda hotellen är av hög klass och väldigt passande för grupper, då de även har mycket fina konferensfaciliteter. Det anordnas även flera festivaler och events nere vid marinan under högsäsong.

festival marina Festival Centre

al badia 2 golf

Det är bra logistik till och från området, tack vare den nya Business Bay-bron tar det t.ex inte mer än ca 10-15 min med bil/buss till Dubai Mall/Burj Khalifa och Downtown, eller Sheikh Zayed Road-området. Soukerna i Deira och båtkryssningar på creeken är också bara ca 15 min bort, beroende på trafik.

intercont

Några bra restauranger som kan nämnas är Al Fanar (gott emiratiskt kök, även bra menyer för grupper), Belgian Beer cafe, Reflets par Pierre Gagnaire (flera gånger prisbelönt som Dubais bästa restaurang) och Terra Firma Steakhouse. Även Friday brunch på Al Badia Golf club är mycket bra alternativ för grupper.

belgian_1_innerbig reflets-par-pierre-gagnaire

Festival City passar bra för grupper som har möten/studiebesök i Deira eller Bur Dubai, vill ha bra konferensfaciliteter, och även  nära till flygplatsen och bra shopping. Det kan även anordnas shuttle services till beachen vid behov.

 

 

Ramadan Kareem!

CTC Ramadan Kareem 2015

Ramadan 2015 har officiellt startat i UAE. Från idag (18/6)  till ca 17/7 kommer det att vara fastemånad i hela landet, även kallat Holy Month av de lokala. Ramadan är en speciell tid i muslimska länder, och även i UAE. Det är mycket fokus på kultur och familjeliv, och det är även viktigt att tänka på ett antal särskilda regler när man vistas i landet denna period. Clever Travel har inga grupper i landet i dagsläget, mestadels eftersom det är sommar och väldigt varmt här nere (runt 40 grader). Värmen påverkar också naturligtvis de fastande muslimerna, eftersom de inte får äta eller dricka någonting mellan sunrise och sunset. Alkohol serveras inte förrän efter kl 19 (inklusive på hotellen) och många restauranger och caféer har också stängt under dagtid denna period. Det är heller ingen entertainment ute på ökencamperna, och flertalet barer och nattklubbar väljer att ha helt stängt (eller renovera) under denna månad, då ingen hög musik är tillåten in public. Det är heller inte tillåtet att äta och dricka offentligt- även för icke-muslimer, vilket är viktigt att tänka på för eventuella genomresande skandinaver.

De fastande bryter sin fasta med frukost, s.k Iftar när solen gått ner. Under denna tid serveras storskaliga bufféer på alla hotellen, och många har även speciella Ramadantält (med aircondition) där familjerna, och även västerlänningar, samlas för att bryta fastan, äta och umgås långt in på småtimmarna. Trots alla bestämmelser avs mat & dryck så är det en speciell upplevelse att se Ramadan i UAE – vi rekommenderar absolut att ta del av det stora kulturella utbudet i landet denna period om ni har möjlighet!

Alla som jobbar på företag i UAE har också enligt lag 2 timmars kortare arbetsdag denna månad, även för de som inte fastar. Det är ofta rätt svårt att få till möten och studiebesök under denna månad, då många lokala muslimer är väldigt trötta på dagarna av att inte äta och dricka, och vara uppe länge på nätterna.

Ramadan avslutas med en public holiday, Eid Al Fitr, som beräknas infalla ca 17-20/7 2015, beroende på nymånen. Den är lika stor som vår julhelg i Norden och alla muslimer ger presenter och nya kläder till barn och släktingar under denna högtid.

The National hade idag en väldigt bra ”Do and Don’t- guide” över Ramadans olika regler. Se här för hela artikeln.

Se även Clever Travel Ramadan info här

Ramadan Kareem till alla våra kunder önskar vi på Clever Travel Consulting!

Top 5 Hotell Lobbys i Dubai

Lobbyn på ett hotell säger väldigt mycket om hotellet, både vad avser klientelet, servicen, atmosfären, och även det första intrycket för den kommande vistelsen- eller konferensen. Vi har sett väldigt många hotell i Dubai och resterande UAE. Och vill påstå att om lobbyn är bra, så är ofta hotellet i övrigt också bra. En hotell lobby kan vara så mycket saker. Ett ställe att möta kunder eller partners på, en avskild hörna för lite jobb med en medhavd laptop, en plats för avkopplande kopp kaffe och peoplewatching (en underskattad sport, speciellt i UAE som har så många olika nationaliteter och kulturer på samma plats!). Eller så är den bara en transportsträcka till check in och rummet på hotellet. Vi är riktiga hotellnördar här på Clever Travel, en fin och trevlig hotell lobby är för oss absolut en inblick i hur vistelsen på hotellet kommer bli, oavsett om det är för en helgs avkoppling privat eller för våra kunder och grupper. Vi är bortskämda med flertalet fantastiska hotell i Dubai, så att välja top 5 av lobbys var inte lätt. Men efter lite efterforskning -och ett stort antal lobby-cappuccinos, se nedan vår lista över de finaste hotell lobbys vi vet i Dubai-  i några olika locations (ingen inbördes ordning nedan, foton från respektive hotell)

1.  Al Qasr Hotel, Madinat Jumeirah– underbar lobbylounge med fantastisk uppfart, dekorationer, blommor och stora kristallkronor. Suverän utsikt över Madinat komplexet från lobbyterrassen. Serverar även ett populärt afternoon tea med smörgåsar och bakverk. Lyxfika i Dubai!

alqasr lobby 2

2. Raffles Hotel, Bur Dubai/Garhoud– stor, ljus och härlig lobby med bra lobbycafe, fina utsmyckningar, gratis wifi och trevligt afternoon tea.

Raffles Hotel lobby raffles lobby 2

3. The Address Palace Hotel Dubai Downtown– förstklassig arabisk inredning  och design, sköna sittgrupper och trevlig service.

Address palace lobby

4. Grosvenor House, Dubai marina– ett affärshotell med hög peoplewatching faktor! Rymlig lobby, bra både för möten och jobb, trevlig meny i lobbycaféet. Både tower 1 och 2 har väldigt fina lobbys.

Grosvenor House lobby

5.  One & Only the Palm + One & Only Royal Mirage (2 olika hotell men får vara med båda två)- Royal Mirage har en vacker arabisk inredning medans the Palm- hotellet är lite mer minimalitiskt och ljust. Båda är suveräna för en cappuccino, för inredningen och för utsikten både mot palmen (från Royal Mirage) och mot Dubai marina skyline (från palmens lobbyterrass).

ONe only royal mirage lobby royal mirage lobby 2 OOpalm lobby